yin yang
Inspiratie

Yin en Yang

Yin en Yang

Je herkent het symbool vast wel, maar ken je ook het belang van yin en yang in het dagelijks leven?

Het yin yang principe komt uit het oude China. Het laat zien dat alles constant in beweging is. Denk maar aan de seizoenen en aan dag en nacht. Ze vloeien vanzelf in elkaar over.

Harmonie van yin en yang

Alles in evenwicht en met elkaar in verbinding. Het yin yang symbool heeft een witte- en zwarte helft.  In het zwarte deel staat een wit vlekje. In de witte helft een zwart vlekje. Dit laat zien dat yin en yang geen tegengestelde krachten zijn, dat ze met elkaar verbonden en dat zelfs zwart en wit niet zo ‘zwart-wit’ is.

In het midden zie je een golfbeweging in de middellijn. Deze kenmerkt de voortdurende beweging van beide energieën. De cirkel er omheen omvat het alles. Een dynamische proces wat in beweging is en waarvan de onderdelen niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Yang geassocieerd met het lichte, actieve en mannelijke. Yin staat voor het donkere, rustige en vrouwelijke. Yin en yang zijn geen absolute tegenpolen. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig.

Yin en yang in het dagelijks leven

Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat yin en yang goed met elkaar samenwerken. Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee energieën. De balans kan verstoord raken door bijvoorbeeld veranderingen in de omgeving, stress of een ongezonde levensstijl. Een overmaat aan yin kan leiden tot een gebrek aan focus en verveling en een teveel aan yang kan leiden tot stress en burnout.

YANG                   YIN

Dag                                 Nacht

Licht                               Donker

Zon                                 Maan

Mannelijk                      Vrouwelijk

Rechts                            Links

Wit                                 Zwart

Geest                             Lichaam

Beweging                       Rust

Ondernemend               Passief

Warm                             Koud

Vuur                               Water

Uiterlijk                          Innerlijk

Energie gebruiken         Voorraad opbouwen

Denken                          Voelen

Snel                               Langzaam

 

Tips voor balans tussen yin en yang.

In de drukke wereld van nu kun je gemakkelijk meegaan in de vele werkzaamheden en sociale verplichtingen. Het gevoel van veel druk en verplichtingen vraagt om een duidelijke keuze in yin en yang. Zoals yin en yang zijn verbonden, zo zijn werk en ontspanning dat ook. Ruimte om energie op te doen, je batterij op te laden en hem niet volledig leeg te laten lopen. 

  • Actieve en rustige activiteiten. Vind een balans in bijvoorbeeld tennis, Body Attack of spinning en de rustige activiteiten als yoga, wandelen en Body Balance. 
  • We zitten vaak jaren in eenzelfde patroon, vraag je daarom eens af of hoe de balans tussen werk en rust is voor jou. Vraagt het om een aanpassing?
  • Ga iedere dag naar buiten, het liefst de natuur in. Wandelen op blote voeten in het gras, zwemmen in de zee of tuinieren. Zorg dat je de zon voelt op je toet en de wind in je haren.
  • Sta regelmatig stil bij je gevoel en je lichamelijk welzijn. Voel wat je nodig hebt op dit moment. Wees lief voor jezelf. Met zachtheid kijken naar jezelf.
  • Doe regelmatig een ademhalingsoefening. En dat kan bijvoorbeeld heel eenvoudig door iedere keer als je op het toilet zit even diep in en heel langzaam uit te ademen. Lostalen op vele vlakken 😉
  • Waar zit jouw passie? Doe je voornamelijk waar je plezier aan beleeft? Zit er balans in wat je met plezier doet of wat je denkt te moeten doen?

Alles is in beweging we zien dat in de natuur altijd mooi in de seizoenen. Na regen komt zonneschijn. En zo kennen wij ook allemaal onze seizoenen. Door ons meer bewust te zijn van de yin en yang in ons dagelijks leven kunnen we onze fysieke en mentale gezondheid verbeteren, opbloeien en meer geluk ervaren. 

 

Wil jij nu echt betere keuzes voor jezelf gaan maken? Wil je een zandbak sessie om met jouw vraagstuk aan de slag te gaan? Boek een vrijblijvend Bloom gesprek en we kijken wat ik voor jou kan betekenen. Bel of mail mij hier.

Lees ook eens het stuk over yoga en hardlopen