Inspiratie

Je comfortzone oprekken?

“Life begins at the end of your comfort zone”

 

Is dat zo? Moet je echt je grenzen oprekken? Of kun je gelukkig zijn in je comfortzone?

Het is nog mooier, het is namelijk beide oké. Het is maar net wat je doel is en waar jij gelukkig bent. Maar laat ik beginnen met; dat ik met het oprekken van je comfortzone niet bedoel dat je eruit hoeft te springen. Je grenzen opzoeken en oprekken doe je bewust en stapje voor stapje.

Spring je er ver buiten of laat je je pushen dan is de kans groot dat het je stress gaat opleveren. Terwijl het je juist veel kan opleveren als je rustig je grenzen gaat verkennen. Wanneer je doel is om van de 5 meter springplank te duiken, dan start je ook eerst bij 1 meter.

Je comfortzone voelt veilig, een beetje als een warm bad. We doen daar vaak de dingen op de automatische piloot en dat voelt vertrouwd. Zoals je computer muis[pad] met dezelfde hand bedienen, iedere ochtend starten met yoghurt of altijd dezelfde route naar huis fietsen. 

Het voelt gemakkelijk om alles op dezelfde manier te doen maar je komt er niet veel verder mee. Persoonlijke en zakelijke groei zit in het oprekken van je comfortzone.

Net buiten de comfortzone zit de stretch-zone, hierin leren we en vindt de groei plaats. Is dat niet spannend en ongemakkelijk? Ja zeker wel, eventjes dan,  maar het geeft ook een enorme energie boost en groei. Wanneer je bewust kiest om je comfortzone op te rekken zal het groter groeien en krijg je meer bewegingsruimte.

Ik heb dat heel duidelijk gevoeld toen ik alleen door Bali heb gereisd. En daar waren best spannende momenten; de lange vlucht met overstap op Singapore, in het donker achterop de motor-taxi en toen ik mijn pinpas was verloren. Maar ik had het niet willen missen, het was een super gave reis! 

Maar ook uit een onderneming stappen en alleen weer een nieuwe starten vroeg om het oprekken van mijn grenzen. En zelfs het in badpak door de sneeuw rollen was weer op het randje. Wanneer je regelmatig je grenzen oprekt leer je je steeds comfortabeler voelen bij het ondernemen van nieuwe dingen.

Wil dit zeggen dat je constant buiten je comfortzone moet stappen? Nee, zeker niet, ook al ben ik dol op nieuwe dingen en avonturen.

Nadat je een uitstapje buiten je comfortzone hebt gemaakt, is het met een nieuwe ervaring weer fijn toeven in je warme comfortzone.

Ook dat is Balans.

Waar kun jij wel wat kleine stapjes oprekken?