Inspiratie

Yoga of Hardlopen?

Yoga of hardlopen? Zo af en toe krijg ik deze vraag. Moet ik conditie training doen voor mijn gezondheid? Of kan ik alleen yoga doen? Het antwoord op deze vragen is twee maal ja. Het gaat hier om verschillende manieren van bewegen; yin en yang. Verschillende manieren met verschillende doelen en voordelen.

Yin en yang wie kent het Chinese teken niet met zwart en wit. Yin het zwarte deel is meer naar binnen gericht, passief en koelend. Terwijl Yang het wit meer naar buiten gericht is, dynamisch en opwarmend.

Wanneer we yin en yang toepassen op beweging dan is yin yoga een beweegvorm die bij het yin deel past. Yin yoga zijn langzame houdingen die langer worden aangehouden en werken op bindweefsels en gewrichten.

Yang verwijst naar actievere vormen van bewegen die werken aan de spieren en uithoudingsvermogen. Dat is bijvoorbeeld; hardlopen, tennis, yang yoga vormen [power yoga, Vinyasa en Ashtanga] maar ook fietsen en wandelen.

Naast het doel wat je voor ogen hebt heeft ieder lichaam een andere manier nodig om het fit en gezond houden.
Het leven draait nu eenmaal om de juiste balans. Dag en nacht, inspanning en ontspanning, hard en zacht. Het is onmogelijk om te kiezen voor alleen yin of yang. Ze houden elkaar in evenwicht. De een heeft de ander nodig. Zo heb je in bepaalde fases van je leven of zelfs per dag behoefte aan meer yin[rust en stilte] of juist meer yang[actie en uitbundigheid].

Heb je een actief leven, van rennen en vliegen, met veel stress, dan zal yin yoga zeer welkom zijn. Ook als je veel aan yang vormen van bewegen doet, dan is yin yoga een heerlijke tegenhanger. Yin, gaat om totale ontspanning, overgave en loslaten.

Heeft je lichaam de dag door veel gezeten, voel je je wat loom en heb je behoefte aan energie, dan zal een wandeling of potje tennis op dat moment erg prettig zijn. Yang, geeft energie, kracht en uithoudingsvermogen.

Zo is er geen goed of fout, maar het gaat om het vinden van een goede balans. We bestaan allemaal uit yin en yang energie en hebben het actieve yang en rustige yin beide nodig. Voor het gezond functioneren van ons lichaam is het belangrijk dat yin en yang in balans zijn. Leer te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. De yin yoga is een perfecte les om dat te leren 😉

Beweeg maar reageer op wat je lichaam nodig heeft; yoga of hardlopen.