Inspiratie

Yoga Teacher Training

Yoga op Bali
Naast de yin yoga en power yoga opleidingen die ik in Nederland volgde was ik op zoek naar meer verdieping. En om daar, zonder te veel afleiding, volledig in te duiken ben ik op zoek gegaan naar een intensieve opleiding.

Nu heeft zo’n intensieve opleiding het voordeel dat je in een korte periode veel kunt leren. Maar ga ik dat als 50 plusser nog wel redden?

En waarom helemaal in Bali? Nou wat denk je; zon, palmbomen en rijstvelden. Er is in Azië veel aanbod in yoga opleidingen en vooral in intensieve opleidingen. Aangezien ik eerder door Bali heb gereisd was mijn keuze daarin snel gemaakt, en zo kwam ik bij de Inner Yoga Training in Ubud.

Waarom Inner Yoga Training
Punt 1. De combinatie van vinyasa en yin yoga sprak mij erg aan. Punt 2. Het totaal aanbod van; opleiding, accommodatie en maaltijden. En Punt 3. Omdat het gewoon paste in de periode die ik wilde gaan. Natuurlijk heb ik veel vergeleken op internet en met een aantal trainingen gemaild, maar Inner Yoga Training, kwam steeds weer boven aan mijn lijstje te staan, dus dat is hem geworden.

Prachtige groene oase
Na een lange reis, heb ik eerst een dag en nacht in Ubud centrum geacclimatiseerd om daarna door te reizen. Mijn opleiding is ten noorden van Ubud in het Azadi Retreat. Een prachtige groene plek midden tussen de rijstvelden.

Er is een gemeenschappelijke ruimte, waar ik vriendelijk werd ontvangen met een heerlijk koel glas vers fruitsap. Naast het zwembad lopen trapjes naar beneden waar je langs alle huisjes/kamers komt, met helemaal onder aan de trap de yoga shala [open yoga ruimte].

Internationale groep
De opleiding begon met een ‘opening circle’ in de shala. Een welkom vanuit de Inner Yoga staff en het voorstellen van de studenten en docenten. We zijn met twaalf studenten van over de hele wereld, want met Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Verenigde Staten, Noorwegen, Indonesië, Groot Brittannië, Duitsland, Brazilië en Nederland waren alle continenten vertegenwoordigd.

Een geweldige groep in de leeftijd van 20 tot 54 jaar. Allemaal met verschillende achtergronden en doelen om aan deze opleiding deel te nemen.

Het docenten team, eveneens heel internationaal, bestond uit Vari en Camilla voor vinyasa , Georgina voor yin yoga, Wendy voor anatomie en Kalpendra uit India, een docent filosofie.

Dag programma
Tot aan het ontbijt verblijven we in stilte om bij jezelf te blijven. Dus zonder verbale en non-verbale communicatie. Eerst was dat wennen omdat ik gewend ben ‘goedemorgen te roepen in de ochtend’ maar uiteindelijk was het een heerlijk rustig begin van de dag.

05:30 – 06:30 Opstaan en thee drinken
06:30 – 07:30 Meditatie/pranayama [ademhalingsoefeningen]
07:30 – 09:00 Vinyasa yoga les
09:00 – 10:00 Ontbijt
10:00 – 12:30 Anatomie of filosofie
12:30 – 14:00 Lunch
14:00 – 16:00 Asana clinic of theorie blok
16:00 – 16:30 Korte pauze
16:30 – 18:00 Yin yoga les

Eén tot twee keer in de week was er een avond programma zoals een film, kirtan[mantra zingen in call & response-vorm] of een lezing.

Van de 23 dagen hadden we er 3 vrij af. Waarvan ik alleen de eerste week een dag uit ben geweest om te snorkelen. Tijdens de andere twee vrije dagen heb ik veel geblokt maar ook nog een waterval en Ubud centrum bezocht.

Pittige praktijk
Aangezien het erg warm is in Bali was het flink zweten, vooral in de vinyasa lessen. Maar Vari is een kei in het opbouwen van een les. Hij heeft veel kennis en weet dat op een geweldige manier over te brengen. Ik heb vele asana’s en variaties voor de eerste keer gedaan. Soms verrassend eenvoudig en een andere keer met heel veel moeite.

De eerste week was heel pittig. In het begin van week 2 had ik echt het gevoel dat ik sterker was geworden. Maar tegen het einde van die week begon de vermoeidheid behoorlijk toe te slaan. Ook op het mentale vlak wordt er veel van je gevraagd. Maar eenmaal in die rollercoaster ga je samen door. En voor je het weet sta je zelf de vinyasa les te geven, eerst met z’n tweeën en daarna voor de hele groep.

Bij de yin yoga ging het er minder heftig aan toe, omdat het een rustiger les is en het een les is die ik zelf meer beoefen. De uitdaging lag daar voor mij vooral in het mindfulness gedeelte. Deze les was altijd aan het eind van de lange, volle dag en de focus is dan lastig vast te houden. Daarnaast ben ik snel afgeleid vooral als er regelmatig een kokosnoot naast je uit de boom valt, een mooie gekleurde vlinder of een hagedisje voorbij komt.

De yin yoga die we kregen van verschillende docenten met een andere invalshoek heb ik als zeer verrijkend ervaren. Het blijft een van mijn favoriete yoga vormen.

Meertalige theorie
De theorie was super interessant. Alles in het Engels was wel een behoorlijke uitdaging. Mijn aantekeningen werden uiteindelijk een combinatie van Engels en Nederlands.

Bij de anatomie zat een stuk herhaling van mijn fitness, yoga of pilates opleidingen. Maar ook veel nieuwe inzichten en praktijkgerichte toepassingen. En daarnaast op een heel dynamische manier gedoceerd.

De yoga filosofie was veel, maar erg boeiend. Heel mooi om volledig in die yoga geschiedenis te duiken, asana’s waren er eerst nog niet bij. Yoga was toen alleen nog maar een mind beoefening. Daarnaast hebben we natuurlijk het achtvoudige pad van Patanjali bestudeert. En met al die informatie heb ik maar weer ervaren dat yoga zoveel meer is dan alleen de asana’s die we op de mat beoefenen.

Prachtig avontuur met diploma
De intensieve opleiding heet niet voor niets intensief. En zo heb ik het zeker ervaren. Je leeft, ademt, slaapt, praat, voelt de hele dag yoga. De hitte, stramme spieren, een hoofd vol informatie, blauwe plekken, tijd zoeken om te studeren en veel, heel veel muggenbulten.

Maar oh wat was het een prachtig avontuur. De mooie meditaties en yoga asana’s. Het chanten van de mantras. De heerlijke geuren en kleuren. De vriendelijke staff van het Azadi Retreat die zorgde voor alle lekkere vegetarische maaltijden.

En het belangrijkste; een fantastische groep gelijkgestemden, één yoga familie. Samen werken aan dezelfde passie. Geïnspireerd raken en mooie inzichten krijgen. Dit alles afsluiten met een diploma en een prachtige graduation ceremonie. Dankbaar voor dit mooie yoga avontuur. Tot slot een weekje fijn ontspannen in Canggu en mijn maand Bali zit er op.

‘Happiness is a choice’


Namasté