Inspiratie,  Klank

Klankschalen

Stel je voor dat je wordt ondergedompeld in een bad van klanken die lichaam en geest beroert. Op Bali werd ik letterlijk overspoeld door de volle klanken van verschillende ‘Singing bowls’ zoals de klankschalen ook wel worden genoemd. Het voelde als een warm bad. Stress verdween en met de dromerige klanken kwam ik in een eindeloze stilte. Deze bijzondere ervaring is de aanzet tot verschillende opleidingen en workshops tot klankwerker.
De harmoniserende klanken brengen rust en ontspanning in ons vaak drukke leven. Daarnaast liggen ze erg prettig in het gehoor.

Wat zijn klankschalen eigenlijk?
Klankschalen zijn ronde metalen kommen. Ze worden al eeuwen gebruikt in onder andere Tibet, Nepal, China en Japan. Daar worden ze nog steeds gebruikt als;
•Kommen om voedsel in te bewaren en uit te eten.
•Ritueelschaal bijvoorbeeld bij offers of begrafenis
•Muziek en meditatie-instrument

Klankschalen zien er prachtig uit en zijn gemaakt van verschillende soorten metaal. Er bestaat een mooi verhaal dat de klankschalen bestaan uit de zeven metalen; goud, zilver, koper, kwik, lood, ijzer en tin. Deze zeven zouden staan voor de zeven zichtbare hemellichamen uit ons zonnestelsel.
Deze kostbare combinatie aan metalen wordt erg in twijfel getrokken en om nu een stukje van je mooie klankschaal af te breken om dat te laten controleren, dat zou wel erg jammer zijn… Of het nu klopt of niet het gaat om de klank en trilling die je hoort en voelt.

Door de vele metalen en de veelvoud aan frequenties ontstaan meerkleurige klanken die rijk zijn aan natuurtonen. Grote, kleine, dikke en dunne klankschalen, ze hebben allemaal hun eigen unieke geluid en hun eigen effect.
Dus beluister eerst een klankschaal voor je er een kiest. Of eigenlijk wordt er gezegd dat een klankschaal jou kiest

Hoe werken de klankschalen?
Wanneer een klankschaal wordt aangeslagen met een klopper brengt de schaal een geluid en een trilling voort. De trilling van de klankschaal is krachtig en verplaatst zich snel om en door het lichaam, waar het in iedere cel resoneert.

Stel je, om dit visueel te maken, voor dat je een steentje gooit in een spiegelgladde vijver. De rimpeling verplaatst zich dan over het hele water oppervlak.
Omdat het lichaam voor 70% uit water bestaat, worden onze organen en weefsels gemasseerd door de resonantie die de trilling van de klank voortbrengt. Zoals de rimpeling op het water. Het heeft een harmoniserend en rustgevend effect op lichaam en geest.

Klankschaal sessie of soundhealing?
Een klankschalen sessie wordt ook wel een soundhealaing of klank-ligconcert genoemd en het wordt meestal in groepen aangeboden. Klankreis omdat een veel gehoorde ervaring van deelnemers is dat ze ‘op reis’ zijn geweest. Dit kan een ervaring zijn van aan het strand liggen, wandelend door het regenwoud maar ook het gevoel van zweven tussen wakker en slaap.

In een soundhealing worden naast klankschalen meestal ook andere instrumenten gebruikt zoals een gong, oceandrum, Koshi of framedrum. Een soundhealing onderga je liggend op een matras onder een dekentje. Zitten kan ook maar liggend wordt meestal een diepere ontspanning ervaren. Na een korte gesproken inleiding laat je je onderdompelen in een zee van klanken en meevoeren naar een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. En zoals wij allen uniek zijn, beleeft iedereen een soundhealing op zijn eigen manier.

Voor wie is een soundhealing
Een klankmeditatie is voor iedereen die op zoek is naar diepe ontspanning, verstilling, harmonie en balans tussen lichaam en geest.

Klankschalen magisch?
Ik vind het altijd weer heel speciaal om te zien hoe ontspannen deelnemers achteraf zijn en om te horen hoe ze zijn geraakt door de ervaring. Voor mij zijn de klanken nog steeds magisch; om te geven en te ontvangen.


“Let silence take you to the core of life”
~Rumi ~