.
Inspiratie

Lente Yin Yoga Serie

Yin yoga is een vorm van yoga waarin de houdingen voor langere periode worden aangehouden en de spieren ontspannen. Door de houding ontstaat er een rekgebied [stretch] dat invloed heeft op meerdere lagen van het lichaam. Zo heeft een houding invloed op het bindweefsel maar ook op de meridianen. Een meridiaan is een energiebaan waarlangs energie stroomt. Vanuit de Chinese geneeskunde hoort de lente bij de lever en galblaas meridianen. De meridianen van de lever en de galblaas lopen aan de binnenkant van de benen en aan de zijkant van het lichaam.

Na de winter waar de energie naar binnen gekeerd is, komt er in de lente weer groei en beweging. De onderstaande serie is een fijne combinatie om in de lente te doen.

Doe de yin yoga houdingen in een rustige, warme ruimte.                                 

• Zorg voor een zachte yoga-mat of doe de houdingen in bed..

Gebruik een timer voor de houdingen zodat je niet steeds op de klok hoeft te kijken.

Een zacht achtergrond muziekje kan een fijne afleiding zijn.

• Zorg voor extra kussens of dekens om je lichaam waar nodig te ondersteunen. 

Kom rustig in de houding en zoek een stretch die goed voelt maar niet heel intens is, want je blijft bij yin yoga een tijdje in een houding. Laat je lichaam langzaam aan de houding wennen en ontspan zo veel mogelijk.

Ieder lichaam is uniek, dus het maakt niet uit hoe de houding er voor jou uit ziet, zolang je maar een milde stretch voelt.  Breng je aandacht naar je adem en volg rustig je in en uit adem. En als je merkt dat je bent afgeleid breng je rustig je aandacht terug naar je lichaam en je ademhaling.

Neem je tijd in de wisseling en neem na iedere houding een moment om even te liggen op je buik of rug.

Doe de hele serie of kies een losse houding.

Geniet van de rust en ruimte.

Butterfly
Butterfly

Kom zitten op je zitbotten, breng je voetzolen tegen elkaar en laat de knieën naar buiten vallen. Schuif je voeten iets naar voren of dichter bij je bekken om de juiste stretch te vinden. Benen vormen een ruitvorm. Buig voorover met een ronde rug en laat je handen op je voeten, op een kussen of op de vloer rusten. Laat je hoofd richting je voeten zakken. Ontspan je nek.


Begin met 3 minuten

Dragonfly
Dragonfly

Kom zitten op de voorkant van je zitbotten en spreid je benen zover mogelijk. Buig voorover met een ronde rug en laat je gewicht rusten op je ellebogen of op een stapel kussens. Laat je hoofd naar de vloer zakken. Nek is ontspannen Buig je knieën als de rek op de achterkant van je been te groot is.

Begin met 2 of 3 minuten.

Sphinx
Sphinx

Kom op je buik liggen en plaats je ellebogen onder je schouders en je onder armen op de vloer. Duw jezelf omhoog en wees bewust van hoe het aanvoelt in je onderrug.
Als de druk op de onderrug te groot is, breng je je ellebogen verder van je vandaan, waardoor de rek milder wordt.

Begin met 2 of 3 minuten.

Bananasana
Bananasana

Kom liggen op je rug met je benen gesloten en leg je armen langs je hoofd op de vloer. Houd je heupen stevig opde mat. Schuif je bovenlichaam en je benen naar rechts, zodat je lichaam de vorm van een banaan krijgt. Belangrijk dat de billen beide evenveel op de vloer blijven. Armen lang of gebogen.

Herhaal aan de andere kant


Begin met 3 minuten

Reclining Twist
Reclining Twist

Kom liggen op je rug en trek je knieën naar je toe.
Spreid je armen op schouder hoogte en draai de knieën als
één geheel naar opzij, waarbij het onderste been de vloer
raakt of op een kussen. Beide schouders zijn op de vloer en als ze los komen leg er een kussen onder. Eventueel armen iets hoger op de vloer.

Herhaal aan de andere kant

Begin met 3 minuten.

Savasana
Savasana

Ga op je rug liggen met de benen gestrekt en iets uit elkaar. De armen iets van het lichaam af. Sluit je ogen.


Maak het comfortabel door middel van een klein kussentje onder het hoofd, een opgerolde deken onder de knieën en een warme deken over je lichaam.

5 tot 10 minuten.

“We don’t use our body to get in to a pose. We use the pose tot get into the body”

Bernie Clarck

Wil je graag meer yin yoga, maar dan met persoonlijke begeleiding? Neem hier dan gerust contact op, dan vertel ik je over de mogelijkheden van de personal yin lessen.