dansen
Inspiratie,  Klank

Muziek op Recept

Dansen en springen van blijdschap. Jeuk van dat ene nummer bij die televisie reclame. Tranen over je wangen van verdriet of juist enorme kalmte en focus. Muziek heeft een groot effect op lichaam en geest. Muziek is emotie

Ik schreef al eerder over wat geluid en klank met je doet, zo geven de vele nummers van de jaren 70 mij fijne jeugdherinneringen. Een heel andere ervaring had ik tijdens een zomervakantie op een prachtig schip in helder blauw water, ik hoorde een muzieknummer wat ik kort daarvoor op een begrafenis had gehoord. Met als gevolg, dat de tranen over mijn wangen stroomden. Muziek is emotie.

Muziek gebruiken als hulpmiddel
Muziek kan een onverwachte reactie losmaken maar je kunt het ook bewust opzoeken. We kunnen muziek bijvoorbeeld gebruiken om onze dagelijkse bezigheden prettiger te laten verlopen. Muziek wordt soms zelfs ingezet als pijnbestrijding.

Tijdens het strijken zet ik graag energieke muziek op, want dat is niet mijn hobby 😉 en die muziek draai ik ook vaak bij het wakker worden [ochtend-gym-dansje]. Bij mijn yin yoga oefeningen, zet ik een afspeellijst op met rustige muziek. Die rustige muziek helpt mij om meer gefocust te blijven en diep in de ontspanning te komen.

Rek, strek en zing
Heb je al eens geprobeerd om op het nummer ‘This is my life’ van Shirly Bassey stil te blijven zitten? Ik vind het een super nummer om mee te zingen en volledig uit te rekken en strekken. Zet maar eens een nummer op waarin je wordt uitgedaagd te bewegen. Draai, buig, strek, spring en dans met je hele lichaam. Adem diep naar je buik en zing vanuit je tenen! Dat geeft een heerlijke energieboost!

Happy Muziek
Van sommige muziek is bekend dat het dopamine aanmaakt, dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit verklaart waarom je na het horen van je favoriete muzieknummer zo happy bent.
Welke muziek blij maakt en welke niet heeft met verschillende factoren te maken. In de eerste plaats is het tempo belangrijk en in de tweede plaats smaak. En over smaak valt niet te twisten.

Daarnaast speelt ervaring een grote rol, zo kun je je voorstellen dat je; happy wordt van muziek uit je jeugd, van een live concert en van je bruiloft. En dat je met een blij en warm gevoel terug denkt aan muziek die je hoorde tijdens een mooie vakantie.

Under The Appletree Spotify afspeellijst
Hierbij deel ik muzieklijsten van Spotify die mij energie geven en relaxed laten werken of chillen. En heerlijke ontspannende muziek voor in de yin yoga, meditatie of voor het slapen.

Heb je geen Spotify, no problem klik hier voor de lijst met wat muzieknummers die ik voor je heb samengesteld

Ik wens je veel luister/dans en relax plezier.

P.S. Vergeet zeker niet jouw eigen favoriete muziek op te zoeken. Muziek die je kunt draaien tijdens je werk, bij het sporten of voor het slapen gaan om lekker bij weg te dromen.