Inspiratie

Bosbaden

Zoals je misschien weet ben ik graag in de natuur; in het bos of aan de waterkant. Het geeft me rust en weer helderheid. Oerwandelen of een stiltewandeling doe ik regelmatig en ook mijn coaching sessies vinden veelal plaats in de natuur.

Dus toen ik de aankondiging zag van bosbaden bij mij in de buurt werd ik direct enthousiast, dat wilde ik graag ervaren en schreef mij in.

Wat is bosbaden?

Het bosbaden is niet zo maar een stuk wandelen in het bos, het is je laten onderdompelen in de natuur. Bosbaden of Shinrin-Yoku komt uit Japan. Het is daar in de jaren 80 geïntroduceerd om de bevolking meer uit de steden en in de natuur te brengen en te laten ont-stressen. Men kwam tot de ontdekking dat de stilte en jezelf onderdompelen in het groen, stress klachten verminderden. Daarnaast werden de mensen hierdoor geïnspireerd beter met de natuur om te gaan en het actiever te beschermen.

Waarom zou je bosbaden?

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar bosbaden. Maar dat de natuur een heilzame werking heeft is al heel lang bekend.

Enkele positieve effecten van bosbaden zijn;

• Ontspanning en verlagen van stress

• Verlagen van de bloeddruk

• Kwaliteit van je slaap verbeteren

• Meer focus en creativiteit

• Boost je immuunsysteem

• Het geeft energie en maakt je happy

Mijn ervaring met het bosbad?

Met de fiets arriveer ik op een mooie avond in april bij Landgoed Dorth. Ik maak kennis met Eefje Ludwig van The Forest Bathing Circle en de andere deelnemers van het groepje. Eefje start met een korte introductie over bosbaden. Vertragen, verstillen en de natuur ervaren met al je zintuigen zijn de belangrijkste pijlers.

We beginnen de wandeling over het mooie, lente landgoed. Onderweg heeft Eefje verschillende uitnodigingen waarbij we alle zintuigen gebruiken. Heel bijzonder om echt alle tijd te nemen voor onder andere tast, gehoor en geur. Zachte mos en ruwe bast. Vogels en het geritsel van de blaadjes. De verschillende geuren van de bomen en bladeren. Alle zintuigen staan open.

De kalme van gids Eefje brengt je als vanzelf in een verstilling en de natuur doet de rest. We lopen in een vertraagd tempo, staan stil en zitten of liggen op een meegebracht kussen of matje. We laten ons echt onderdompelen in de natuur, een heerlijk vredig gevoel.

Het was prachtig om stil te staan en een paar ganzen te observeren die boven een meertje met een luid gegak rondcirkelen, en nog een keer rond en zich daarna heel gracieus in het water lieten glijden.

De uitnodigingen tussendoor van Eefje zijn fijn, als je wilt is er ruimte om ervaringen te delen. Het is geweldig om te horen wat deze verstilling en vertraging in de natuur met ons doet.

Aan het eind van de wandeling had Eefje een theeceremonie met heerlijk zelfgemaakt bananenbrood met paardenbloem jam en brandnetelthee. Een mooie afsluiting van een drie uur durend bad in de natuur.

Heel ontspannen fiets ik terug naar huis en neem ik mij voor vaker een bosbad te nemen. En ook al weet ik dat bosbaden in een stadspark kan, ben ik blij dat ik in deze omgeving met zoveel bos woon.

Meer natuur ervaren?

Bosbaden, stiltewandeling of Oerwandelen het wordt allemaal steeds populairder in Nederland. En wanneer je de lijst aan positieve effecten ziet, dan is dat een heel mooie ontwikkeling.

Wat jouw doel ook is; ont-stressen, meer rust of misschien het verbeteren van je slaap. Meer de natuur opzoeken is altijd een goed idee.

Wil je meer informatie over bosbaden kijk dan op de website van The Forest Bathing Circle. Wil je het zelf ervaren, boek dan zeker een sessie bij Eefje. Ze heeft een fijne rust over zich, veel kennis en ik kan haar als bosbad gids zeer aanbevelen. https://www.theforestbathingcircle.com

.

“Adopt the pace of nature: her secret is patience”

Ralph Waldo Emerson

.

.